ذهني به رنگ آبي و اناري


 

نويسنده:رشيد سعدلو




 

کاتالونيا به او مي نازد
 

نادراند افرادي که با چشمشان مي بينند و با عقل شان مي انديشند و بي ترديد در فوتبال امروز جهان «پپ گوارديولا» يکي از اين افراد نادر به شمار مي رود؛ مردي که در فصل نخست حضورش روي نيمکت مربيگري بارسلونا خاطرات Total footbal هلند را به نوعي زنده کرد و باعث شد تا بسياري از دوستداران فوتبال که همواره شاهد رويکرد نتيجه گراي مربيان طي سال هاي اخير بودند بار ديگر به وجد بيايند. پلاتيني رئيس يوفا يکي از آن ها بود که زبان به تمجيد از بارسلوناي گوارديولا گشود و اعتراف کرد که با ديدن بازي هاي آبي و اناري ها بار ديگر به آينده فوتبال جهان اميدوار مي شود. در همين حال کرايوف سرمربي اسبق بارسلونا هم اعتقاد داشت که گوارديولا تحول عظيمي در اين تيم خلق نکرده و تنها فلسفه هميشگي باشگاه را يک بار به بازيکنان آن گوشزد کرده است. شايد هم حق با کرايوف باشد، اما به هر حال لا هيچ مجموعه اي از واژه ها نمي توان نقش گوارديولا در موفقيت هاي دو سال اخير بارسلونا را از ياد برد.
پپ يکي از محصولات پرشمار آکادمي فوتبال بارسلونا است که در دوران بازي ستاره اي براي تيمش بود؛ او 11 سال براي آبي و اناري ها بازي کرد و يک دوره نه چندان موفق هم در ايتاليا داشت. در تابستان 1992 بزرگ ترين افتخارش را با به دست آوردن مدال طلاي بازي هاي المپيک بارسلونا به دست آورد. اگر نيم نگاهي به تاريخچه بازي هايش بيندازيم، او را يکي از برترين هاي بارسلونا مي بينيد و اينکه بعد از کسب موفقيت هاي آنچناني با اين تيم به عنوان سرمربي، مرد سال کاتالونيا هم نام گرفت و بالاتر از هنرپيشه ها و هنرمندان اين ايالت ايستاد.

استقلال طلب شماره يک
 

بحث کاتالونيا و مشکلات سياسي در اين خصوص مربوط به ديروز و امروز نيست. با اين حال خيلي ها دوست دارند اين داستان حالا حالاها ادامه داشته باشد تا شايد روزگاري از راه برسد که کاتالونيا براي خود مستقل شود. موضوعي که اگر چه در حال حاضر تماميت ارزي و يکپارچگي کشور اسپانيا را تهديد نمي کند، اما ممکن است، آتش زير خاکسترش بالاخره يک روز کار دست آن ها بدهد. گوارديولا از آن جدايي طلبان دو آتشه ايست که حرفش استقلال کاتالونيا از اسپانيا و فکرش تلاش براي اين امر است. او تاکنون 7 بار هم پيراهن تيم اين ايالت را پوشيده و برنامه هاي بسياري هم براي ارتقاء وضعيت اين تيم داشته است. او نيز در زمره کساني است که رؤياي حضور تيم ملي کاتالونيا در رقابت هاي جام جهاني 2014 را در سر مي پروراند. انديشه هايي که به تفکرات لاپورتا رئيس سابق باشگاه شباهت بسياري داشت.

بالاتر از ابرها
 

وقتي سرمربي تيم بارسلوناي B شد، خيلي ها حتي فکرش را هم نمي کردند که بيايد و به آساني سکان هدايت تيم اصلي را بر عهده بگيرد. وقتي رايکارد کارش را در نوکمپ تمام شد و رفت، نوبت به يک انتخاب بزرگ رسيد. صحبت از خيلي ها پيش آمد؛ از مورينيو تا فرگوسن که در فوتبال جزيره خودي نشان داده بودند و حتي چند اسم اسپانيايي هم مطرح شد که در اين ميان لاپورتا ترجيح داد به يک سرمربي جوان فکر کند که از مکتب بارسا است. کسي که در بارسلونا به دنيا آمده و رشد کرده و حالا هم بيخ گوش خودشان سرمربي تيم دوم است و مي داند که کجا کار مي کند اين شد که انگشت ها به سمت او نشانه رفت و پپ شد سرمربي يکي از بزرگ ترين تيم هاي جهان تا با تدبيرش آن را بهترين کند که کرد. در نخستين فصل حضورش در بارسلونا 67/74 درصد از بازي هايش را با پيروزي به پايان رساند. در فصل 10ــ 2009 اين رقم بالاتر هم رفت و به 76/27 درصد رسيد. به دست آوردن 6 جام در فصل 9ــ 2008 نشان مي دهد که او چگونه مربي است و چه تيم بزرگي را رهبري مي کند.

نقطه تاريکي
 

آدمي در زندگي خود داراي فراز و فرود است و پپ هم از اين چارچوب خارج نيست. او بعد از اين که تصميم به ترک فوتبال اسپانيا گرفت و راهي ايتاليا و برشا شد، ديگر آن گوارديولاي هميشگي نبود، وقتي در سري A متهم به دوپينگ شد و تستش هم مثبت از آب در آمد اوج تنفر هواداران ايتاليايي و اسپانيايي را به خود جلب کرد و بعدها هم معلوم نشد به چه دليلي از طريق مطبوعات اعلام شد که او پاک بوده است! البته ظاهراً هيچ درخواست فرجامي نيز در اين خصوص به ثبت نرسيده بود.

سبک خاص
 

بازي با يکي از هجومي ترين روش ها کار ساده اي نيست. در فوتبال امروزه با هزاران ترفند و ضد تاکتيک، 3ــ3ــ4 بازي کردن خودش هنر مي خواهد. چيزي که بارسلونا را از بسياري تيم ها متمايز کرده، قدرت فوق العاده در مرکز زمين است که البته با وجود ستارگاني مانند: ژاوي، مسي و اينيستا بايد هم چنين انتظاري از خط مياني آبي و اناري ها داشت. همان گونه که کرايوف مي گويد، پپ کار خاصي نکرده و فقط گفته مثل بارسلونا بازي کنيد! ولي براي شمردن پاس هاي رد و بدل شده بين آبي و اناري ها بايد برنامه ريزي درست و حسابي داشت!

استقبال از مورينيو
 

اينکه يک رقيب جدي براي آدم پيدا شود سکه اي است که هم روي مثبت دارد و هم روي منفي. براي گوارديولا حضور ژوزه مورينيو در رئال مادريد امري مثبت تلقي مي شود. به عبارت ديگر او مي خواهد نيمه پر ليوان را ببيند. بي شک مادريدي ها پس از ناکامي هاي اخير و قرار گرفتن زير سايه بارسا مي خواهند خودي نشان دهند و به همين دليل هم رفته اند سراغ آقاي خاص! سرمربي بارسا مي گويد: «به اعتقاد من حضور مورينيو به سود ليگ است و به طور حتم کيفيت کار را افزايش مي دهد. رئال با آوردن او نشان داد که قصد دارد رقابت نزديکي با ما داشته باشد و قهرماني را از دست بارسلونا خارج کند. حضور مورينيو مي تواند به پيشرفت بارسلونا و لاليگا کمک کند و من آماده رويارويي با رئال مادريد هستم.» سرمربي پرتغالي پارسال در رقابت هاي ليگ قهرمانان با اينتر گوارديولا را شکست داده بود و حالا پپ مي ترسد که روش هاي مورينيويي اين بار در لاليگا کار دستش دهد.

قايم باشک بازلاتان
 

در ميان سيل بازيکناني که توسط گوارديولا از بارسلونا کنار گذاشته شدند، جنجالي ترين آنها زلاتان ابراهيموويچ سوئدي بود که خيلي هم گران به دست آمده بود. ابراهيموويچ که در آخرين روزهاي فصل نقل و انتقالات راهي ميلان شد درباره پپ مي گويد: «او فيلسوفي بود که رؤياهاي مرا در بارسلونا خراب کرد. نمي دانم چه اتفاقي افتاده بود که تا چشمم به چشمانش مي افتاد رويش را بر مي گرداند و به سمت ديگري مي رفت. هر جا که وارد مي شدم، او از آنجا خارج مي شد و خلاصه اوضاع خيلي بد شده بود . شايد از من مي ترسيد و شايد هم روي رو در رو شدن با من را نداشت.»

پپ و لباس هايش
 

لباس هايش به او مي آيند نه اينکه او به لباس هايش بيايد! نوع لباس پوشيدنش طرز تفکرش را مي تواند به خوابي نشان دهد. يکي از کارشناسان مدعي مي گويد: «او طوري لباس نمي پوشد که عوضش کند. اصلاً توجهي به مد و اين جور حرف ها ندارد، اما کت و شلوار و پيراهنش هميشه شيک و ساده است. معمولاً تيپ هايي که مي زند تا روي نيمکت مربيگري بنشيند کلاسيک هستند.»
منبع: تماشاگر، شماره 026